Hírek, megfigyelések

.

2009. szeptember 01. - Új vándorsólymos oldal

Elindult az új vándorsólymos oldal. A jövőben a vandorsolymok.hu oldalon olvashatók friss hírek a fajról, illetve itt követhetők nyomon a műholdas jeldókkal felszerelt fiatal vándorsólymok kalandozásai. Jó böngészést!

.

2008. június 26. - Kirepültek az idei fiatalok

Június végére az utolsó, kései költésből származó fiatal vándorsólymok is kirepültek! A 2008-as év eredményeiről bővebben...

.

2008. január 4. - Városokban telelő vándorsólymok felmérése

2007 végén elkezdődött a magyarországi városokban telelő vándorsólymok felmérése. Más európai városokkal ellentétben nem tudunk arról, hogy hazánkban városi környezetben fészkelt volna vándorsólyom, azonban egyes településeken rendszeresen áttelel. Várunk minden, városban megfigyelt vándorsólyommal kapcsolatos megfigyelést! Tovább...

.

2007. szeptember 19-22. - Megrendezésre került a második európai vándorsólyom-védelmi konferencia a lengyelországi Piatrowoban

Az első ilyen konferenciát szintén Lengyelországban rendezték, 1994-ben. Most, 13 évvel később, ismét aktuálissá vált áttekinteni a faj helyzetét, ami azóta látványosan javult. Tovább...

.

2007. július 24. - Olasz gyűrűs vándorsólymot találtak Szombathelyen

Június 22-én egy olasz gyűrűs vándorsólyom került kézre Szombathelyen. Pár napja a gyűrűzési adatok is megérkeztek. Tovább...

.

2007. június 13. - Kirepültek a fiatal vándorsólymok

Az idei év kiemelkedően sikeres volt a hazai vándorsólyom-párok költése szempontjából. A 11 ismert pár mindegyike elkezdte a költést, és végül nyolc pár 26 fiatalt repített! (Tavaly összesen 11 fiatalról volt tudomásunk, de valószínűleg még további két pár is repíthetett fiókákat 2006-ban.) Így a sikeres párok költési sikere 3.25 lett, ami a legjobb eredmény, mióta ismét fészkel a faj hazánkban!

A vándorsólymok hazai fészkelőterülete is tovább nőtt. Tovább...

.

2007. április 26. - Webkamerák

Mint az talán a hírek közötti hosszabb szünetekből is kiderült, elkezdődött a terepszezon és hamarosan elkezdődik a fiókák gyűrűzése. Ez azt is jelenti egyben, hogy kevesebb időnk van a hírek frissítésére, ezért kérjük az érdeklődők türelmét! A gyűrűzés eredményéről természetesen beszámolunk. Sőt, egy nyilvános gyűrűzést is szervezünk, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ennek helyéről és idejéről hamarosan itt, a honlapon adunk tájékoztatást.

Addig két honlapot szeretnék ajánlani. Az alábbi honlapon egy világtérkép található, amelyen rengeteg, különböző állatfajokat figyelő webkamera van megjelölve, a Föld minden részéről. Megtalálható itt az a hollandiai, De Mortelben lévő webkamera is, amely egy vándorsólyom-család mindennapjait követi nyomon. Az utóbbi napokban igazi dráma kerekedett ennél a fészeknél, ugyanis még tojásos korban, megjelent egy idegen tojó, és nem sokkal később az eredeti tojó eltűnt. Most a hím egyedül eteti a fiókákat, az idegen nem segít, sőt, időnként elveszi a hímtől a táplálékot. A fiókák sorsa így eléggé kétséges. A holland szakemberek egyelőre nem avatkoznak be, várják, hátha az idegen madár meggondolja magát és elkezdi etetni a fiókákat. Jó szórakozást a nézelődéshez!

Aki pedig élőben szeretne vándorsólymokat nézni, az csatlakozhat az őrzéshez. Részletek az Önkéntesek 2007 menüpont alatt olvashatók.

.

2007. március 20. - Solymászat

A honlapra felkerült egy rövid összefoglaló a solymászatról, Tóth János, a Magyar Solymász Egyesület elnökének tollából. A leírás a baloldali menüsor "Általános" menüjében, a "Solymászat" menüpont alatt érhető el.

.

2007. február 20. - Vándorsólymok gyűrűzése 2006-ban

Felkerült egy videó a honlapra két vándorsólyom-fióka gyűrűzéséről. Főszerepben: a vándorsólymok és Bagyura János. A filmet rendezte, fényképezte, vágta és zenéjét "szerezte": Demeter Iván. (A videó betöltése és indulása 3-4 percet is igénybe vehet!)

.

2007. február 16 - 18. - A Közép-Európai Vándorsólyom Munkacsoport alakuló ülése Párkányban

Február 16 - 18-a között került sor a Közép-Európai Vándorsólyom Munkacsoport alakuló ülésére Párkányban. A találkozón a szlovák, a lengyel, az erdélyi és a magyar vándorsólyom-védelmi programok koordinátorai vettek részt. A témák között szerepelt a faj helyzete az egyes országokban, szó esett a védelmi problémákról, a védelemben résztvevő szervezetek hiányosságairól, az együttműködés lehetőségeiről, az elérendő célokról, valamint a szeptemberben megrendezésre kerülő konferenciáról. A találkozót meglátogatta Forrai Kristóf, a Visegrádi Alap igazgatója is.

.

2007. február 6. - Európai vándorsólyom konferencia Lengyelországban

A Visegrádi Alap támogatásával 2007-ben megalakításra kerül a