2007. július 24. - Olasz gyűrűs vándorsólyom került kézre Szombathelyen

A múlt hónapban egy olasz gyűrűs (CF 1943) vándorsólymot találtak Szombathelyen, egy szálloda udvarán. Amint Gyurácz József elmondta, a madáron nem látszott sérülés nyoma, viszont nem repült, hanem futva próbált elmenekülni. A másodéves tojó madár Kőszegre, a madárkórházba került, Horváth Ildikóhoz. Ő figyelt fel arra, hogy a madár rendkívül szelíd, jól tűri az ember közelségét.

A nemrégiben megérkezett gyűrűzési adatok a szelídség okát is elárulják: a sólyom 2006 szeptember 5-én lőtt sebbel, törött szárnnyal került kézre Ancona közelében, Olaszországban. November 18-án, 74 napig tartó gyógykezelés után engedték szabadon. Azt sajnos nem tudjuk, hogy az azóta eltelt időben merre járt, azonban valószínűsíthető, hogy a június 21-ei vihar sodorta Szombathelyre.

Jelenleg megfigyelés alatt áll, amire azért van szükség, mert az újbóli kézre kerülés nem jó jel. Előfordulhat, hogy a gyógyulás nem volt tökéletes, eddig csak vegetált a madár, és egyáltalán nem véletlen, hogy ismét megfogták. Őszig ez ki fog derülni, és ha el lehet engedni, akkor természetesen beszámolunk az eseményről. Ha pedig nem jöhet szóba a sólyom elengedése, akkor megfelelő helyet keresünk számára.

(Fotó: Gyurácz József)