2008. január 4. - Városokban telelő vándorsólymok

.

A fészkelő vándorsólyom-párok mellett, hazánkon rendszeresen vonulnak át északi vándorsólymok, és feltételezéseink szerint páran télre is nálunk maradnak. A környező magashegységekben (Alpok, Kárpátok) költő sólymok egy része is valószínűleg Magyarországon telel. Ismerünk állandó telelőhelyeket, amelyeken évről évre megfigyelhetők telelő vándorsólymok, sőt a Fertő-tónál azt is sikerült gyűrűzéssel bizonyítani, hogy ugyanaz a példány jár vissza telente, és tart revírt évről-évre.

 

A kedvező adottságú vizes élőhelyek mellett többnyire a városokban figyelhetők meg telelő vándorsólymok. Magyarországon - számos európai és amerikai nagyvárossal ellentétben - a faj nem fészkel városokban, és ilyen adatunk korábbról sincs. Kizárólag télen láthatók huzamosabb ideig a településeken. Érdekes módon, az eddig megfigyelt "városi" telelők mind öreg tojók voltak.

 

2007 végén elkezdődött a városokban telelő vándorsólymok felmérése. Az eddigi adatok alapján Debrecenben, Békéscsabán, Szegeden, Pécsett, Győrött, Tatán, Sopronban figyeltek meg vándorsólymokat, általában magas épületeken (víztornyon, templomon, toronyházon).

 

Érdekes módon, Debrecenben a vándorsólymon kívül még több kerecsensólyom is bejár a városba vadászni. Sőt, az egyik kerecsen a vándorsólyommal egy épületen éjszakázott.

 

Persze, ezek a találkozások nem konfliktusmentesek, amint azt Papp Gábor itt látható, Debrecenben készült fotói is bizonyítják. Az agresszívabb vándorsólyom rendszerint megtámadja a nála valamivel nagyobb kerecseneket.

 

Az előző évekből Budapestről, Székesfehérvárról, Veszprémből is vannak adataink, és várható, hogy további városokban fedeznek fel telelő vándorsólymokat.

 

A városokban megfigyelt vándorsólymokról örömmel várunk minden adatot az mprommer @ yahoo.com e-mail címen, vagy a 06 20 5531296-os telefonszámon!