2007. szeptember 19-22. - Megrendezésre került a második európai vándorsólyom-védelmi konferencia a lengyelországi Piatrowoban

Az első ilyen konferenciát szintén Lengyelországban rendezték, 1994-ben (annak a konferenciának az anyaga az 1995-ben megjelent, Acta Ornithologica 30 évf., 1. számában olvasható). Most, 13 évvel később, ismét aktuálissá vált áttekinteni a faj helyzetét, ami azóta látványosan javult. Az őszi konferenciára összesen 30 előadásra került sor, és 20 poszter is érkezett, a világ minden részéről. Az európai szakemberek mellett, Kaliforniából és Ausztráliából is érkeztek résztvevők. Összesen 108-an vettek részt valamilyen formában - személyesen, vagy poszterrel - a konferencián.

Az előadások és poszterek tárgyalták a vándorsólyom állományait és védelmi helyzetét az egyes országokban, bemutatták a kutatási tevékenységeket, taglalták a veszélyeztető tényezőket és javaslatot tettek a lehetséges megoldásokra. A konferencia keretében sor került "kerekasztal" megbeszélésekre is, ahol az európai színesgyűrűzési programok összehangolására, a kelet-európai fán fészkelő populációk visszatérésének elősegítésére, valamint a vándorsólyom, mint környezeti indikátor-faj közös kutatására - az Európai Szennyezőanyag Monitoring Hálózat (European Pollutant Monitoring Network) keretében - született javaslat. Szó esett a vándorsólyom állományok "fenntartható" - solymászati célú - használatáról is, azonban ebben a kérdésben nem jutottak dűlőre a szakemberek.

A konferencia résztvevői közösen foglaltak állást (1) a vándorsólyom, mint részleges vonuló faj összehangolt, nemzetközi szintű védelmének fontossága; (2) a faj környezeti indikátorként történő bevonása (a vegyi szennyezések feltárására); (3) a fán fészkelő állományok helyreállítása mellett.

A konferencia további eredménye az Európai Vándorsólyom-védelmi Munkacsoport megalakulása. A munkacsoport a Közép-európai Vándorsólyom-védelmi Munkacsoport mintájára jött létre, amelyet magyar (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), szlovák (DRAVCE), lengyel (Falcon Természetvédelmi Egyesület) és erdélyi (Milvus Csoport) szakemberek alapítottak, és amely megszervezte a konferenciát.

A konferencia a Visegrádi Alap, a Lengyel-Német Együttműködési Alap, és a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács támogatásával jött létre.

További információk a konferenciáról

Fotók a konferenciáról