2007 június 13. - Kirepültek a fiatal vándorsólymok

 

Az idei év kiemelkedően sikeres volt a hazai vándorsólyom-párok költése szempontjából. A 11 ismert pár mindegyike elkezdte a költést, és végül nyolc pár 26 fiatalt repített! (Tavaly összesen 11 fiatalról volt tudomásunk, de valószínűleg még további két pár is repíthetett fiókákat 2006-ban.) Így a sikeres párok költési sikere 3.25 lett, ami a legjobb eredmény, mióta ismét fészkel a faj hazánkban! 

 

A sólymok újabb élőhelyeket foglaltak el hazánkban, szépen terjeszkedve a középhegységekben.

 

Érdekes megkerülés is volt 2007-ben. Az egyik pilisi hím fészektestvére a Dunántúli-középhegység egy másik pontján állt párba, a kirepülési helyétől 60km-re. Mindketten 2004-ben repültek ki a fészekből. A pilisi hím már tavaly is sikeresen költött, míg testvérét tavaly egy - már foglalt - a magyar határhoz közeli, szlovákiai revírben látták többször, azonban ott sikertelenül próbálkozott. Idén váratlanul megkerült a Dunántúlon, és párjával két fiókát repítettek.

 

A színesgyűrűzés 2007-ben is folytatódott, 22 fiatal sólyomra került piros vagy kék, egyedi betű-szám kombinációval ellátott színesgyűrű.

 

Képek a 2007-es szezonból