Vándorsólyom őrzés a Visegrádi-hegységben

A Pilis Természetvédelmi Egyesület, az MME Pilisi Helyi Csoportja,  az MME Börzsönyi Helyi Csoportja és az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya lelkes önkénteseket keres vándorsólyom-fészek őrzéséhez!

A vándorsólyom a nagy mennyiségben alkalmazott növényvédőszerek hatására az 1960-as években kipusztult hazánkból. A vegyszerek betiltása után is még több mint 30 év kellett ahhoz, ismét sikeresen költsön Magyarországon. A nagy esemény 1997-ben történt, és a párok száma azóta sem haladja meg a 10 párat. A vándorsólyom ma hazánkban fokozottan védett faj. A legnagyobb veszélyt napjainkban, a középfeszültségű elektromos vezetékek szigeteletlen oszlopai jelentik, de legalább ilyen komoly probléma a fészkelések zavartalanságának biztosítása. Sokszor ugyanis tájékozatlan turisták, sziklamászók, erdei munkások zavarhatják meg akaratlanul is a fészkelést, ami akár a tojások vagy a fiókák pusztulásához is vezethet. Ennek megakadályozására, valamint a faj szokásainak jobb megismeréséhez keresünk önkénteseket.

Feladat: Biztosítani kell a költés zavartalanságát - ez gyakorlatilag a kirándulók távoltartását jelenti. A másik fontos feladat az adatgyűjtés (a költés nyomon követése, a madarak viselkedésének megfigyelése). Az őrzésre a hétvégéken van a legnagyobb szükség, de amennyiben akad elég jelentkező, hétköznap is szeretnénk az őrzést biztosítani. Ami adott: szép környezet, jó levegő, valamint sólymok, ölyvek, hollók és egyéb szárnyas népek. Ami kell: elkötelezettség, hideg/melegtűrés és sok türelem.

Helyszín: Visegrádi-hegység, Börzsöny

Időpont: 2007. március  - június 

Szállás (Visegrádi-hegység): sátorban (egy háromfős sátort tudunk igény szerint biztosítani, egyéb tábori felszerelésekkel együtt). Hálózsákról, távcsőről, élelmiszerről és a saját szükségletek szerinti egyéb dolgokról az őröknek kell gondoskodniuk. Villany és vezetékes víz nincs a területen, kérésre ivóvizet biztosítunk. A jelentkezőkre - időjárástól függetlenül - feltétlenül számítunk! A börzsönyi szálláslehetőségekkel kapcsolatban, kérjük, egyeztessen Kazi Róberttel!

További információ és jelentkezés: Prommer Mátyásnál , az mprommer@yahoo.com e-mail címen, vagy a 06 20 5531296-os telefonszámon (Visegrádi-hegység), illetve Kazi Róbertnél, mmebhcs@vnet.hu  e-mail címen vagy a 06 20 5435830-as telefonszámon (Börzsöny ).

A fajról a www.vandorsolyom.uni.hu oldalon lehet többet megtudni.