2007. június 26. - Kirepültek a fiatal vándorsólymok

 

Június végére a legkésőbbi fiatalok is kirepültek fészekből Magyarországon. Alább az idei eredmények összefoglalása olvasható.

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és a Pilis Természetvédelmi Egyesület 2008-ban is folytatta munkáját a vándorsólyom hazai állományának védelme érdekében. A költési időszakban ellenőrzésre kerültek az ismert fészkelőhelyek, valamint új revíreket is sikerült behatárolni. A kritikus helyeken fészekőrzést szerveztünk az emberi zavarás megakadályozására.

2008-ban 16 revírt foglaló párt sikerült megtalálnunk, emellett két helyen egy-egy - valószínűleg revírt foglaló - magányos hímet is megfigyeltek. Nagyon valószínű továbbá, hogy legalább 3-4 felfedezetlen pár is fészkelhetett az országban.

 

A 16 párból 14 biztosan elkezdte a költést, és további egy esetben nagyon valószínű, hogy a sólymok költésbe kezdtek (Börzsöny 2). A Pilisben idén alakult új pár nem kezdett költésbe.

 

Tíz pár sikeresen költött, az eredmények az alábbi táblázatban láthatók. Összesen 31 fióka repült ki a tíz fészekből. (Összehasonlításképpen: Szlovákiában 2008-ban mintegy 150 fiatal vándorsólyom repült ki.)

 

Két esetben biztosan repültek ki fiatalok, de pontos számuk nem ismert. Ennek oka, hogy az egyik fészek későn került meg (nagyjából kirepülés környékén), a másik esetben, pedig a területen személyi változások voltak, és nem lett időben ellenőrizve a fészek. Tehát valójában több mint 31 fiatal vándorsólyom repült ki idén hazánkban.

 

Három esetben ismeretlen okból meghiúsult a költés. Egy esetben (Bükk) bizonyíthatóan kis fiókák és tojás voltak a fészekben, de később mind a fiókák, mind a tojás eltűntek. Ugyanezen a helyen tavaly pontosan ugyanez történt, ezért jövőre megszervezzük a fészek őrzését.

 

A Pilisben és a Börzsönyben szintén meghiúsult egy-egy költés, az okok ismeretlenek. Tavaly ugyanennél a börzsönyi fészeknél szintén meghiúsult a költés, és tudjuk, hogy akkor is nagy valószínűséggel lekotlott a sólyom. Jövőre szükség lesz ezen a helyen is őrzésre.

 

Összesítve:

Elkezdte a költést

15 pár

Sikeresen költött (ellenőrizve)

10 pár

Sikeresen költött (nem ellenőrizve)

2 pár

Meghiúsult költés

3 pár

Nem kezdte el a költést

1 pár

Összesen

16 pár

A hazai vándorsólyom-állomány tehát továbbra is emelkedőben van, amint az alábbi ábrán látható.

Köszönet illeti a programban közreműködőket:

Bagyura János, Balázs István, Bartha Csaba, Bedő Péter, Békefi András, Csonka Péter, Demeter Iván, Dr. Lakos István, Dr. Nagy Lajos, Fehér Csaba, Fidlóczky József, Fitala Csaba, Foki Ákos, Gábor Gyula, Gallai Gergely, Gallai Kristóf, Haraszthy László, Harmos Krisztián, Kaló László, Kazi Róbert, Klébert Antal, Kleszó András, Korompay Viktor, Kovács András, Kundráth Ferenc, Krempf István, Medgyesi György, Molnár István Lotár, Pongrácz Ádám, Sárog Tibor, Solti Béla, Szitta Tamás, Tarján Barna, Tasnádi Éva, Urbán László, Váczi Miklós, Viszló Levente, valamint az itt fel nem sorolt gerecsei őröket, és az Úk Akropolisz Egyesület tagjait, akik a Bükkben és a Pilisben működtek közre a fészekőrzésben.

Fotók a 2008-as szezonból